lauantai 6. marraskuuta 2021

Liikkumiset tänä vuonna ( kooste miten liikkunut)

 Tänä vuonna on tullut tehtyä aika paljo kotitreenejä helmikuu-elokuu.  Treenien määrä per viikko saattoi vaihdella. Oli viikkoaj jolloin treenejä ei tullut yhtään ja välillä saattoi olla useampikin treenu per viikko. 





Tänä vuonna tähän mennessä tullut käytyä kahdella useamman päivän treeni leirillä ja kahdella yhden päivän treenipäivällä etelä-pohjanmalla.. Tammikuussa yhden päivän , toukokuussa kolmen päivän, kesäkuu-heinäkuun vaihteessa kahden yön ja syyskussa yhden päivän.  Tullut tehtyä toiminnallista treeniä ja osallistuttua elämäni ensimmäistä kertaan spinning- tunnille 


Elokuun alkuun asti tuli treenattua useampi kerta viikoon mutta sitten kuntouksen jälkeen pidin alkuun parin viikon lepoviikot mutta sitten se venyikin vähän pidemmäksi. Välillä tuli tehtyä pari treeniä viikkoon ja välillä vain työmatkat kävellen.  Nyt ois taas tarkoitus palata tekemään treenejä ainakin sen pari kertaa viikossa ja lähteä matalalta kynnykseltä ja tehdä ensin noita kotitreenejä. Lisäksi tässä samalla ois tarkoitus päivittäin tehdä noita kuntoutus liikkeitä tuolle vasemmalle polvelle joka muljahti viime viikolla ja siinä huomattiin löysyyttä nivelsiteissä. 






Tules kuntoustus Janakkalan kiipulassa 2.2-3.11.2021

Tänä vuonna vietin elämäni ensimmäisen kuntous kurssi jakso kokonaisuuden janakkalan kiipulassa 2.2-3.11.2021 . Hain kuntoukseen syksyllä 2020 työterveyden kautta. Kuntoutus kurssi on kelan järjestämää kuntoutusta.  Kuntouksen järjestäjänä/pitäjänä toimi Avire oy. 






Ensimmäinen kuntoutus jakso oli 2-6.2.2021. Tuolloin tuli paljon liikuttua eri tavalla myös sisällä ja ulkona. Kuntosalia, kävelyä, keppi jumppaa, venyttelyä ja myös ainakin kerran tuli käytyä uima-altaalla.  Tuolloin tehtiin myös kuntotestit; yläkropan toisto voima, vatsalihastesti, kyykkyjä aikaa vasten ja 6 minuutin kävely testi.  Tuona aikana tuli myös liikuttua paljon myös iltaisin käyden kuntosalilla kolmena iltana. 



Toinen kuntotus jakso oli 2-6.8.2021. Sää suosi suurimmaksi osaksi tuon viikon aikana. Paljon liikuntaa tuli myös tuolloin. Uima-altaalla oltiin yhteensä kolmena eri päivänä. Kuntosalilla, luonnossa, liikuntasalilla ja luennoista koostui tämäkin viikko. Muutamana treeni jäi välistä . Kolmoishermosärky oikealla puolen kiukutteli ja siinä kohtaan kivut eivät olleet ihan hallinnassa. Pieni lepo auttoi ja vähän rauhoitteli yläkropan liikuttelua tuolloin .  Viimeisenä iltana vietimme kuntoutus tovereiden kanssa iltaa alueen kodalla. 


Kolmas kuntoutus jakso 1-5.11.2021 
Viimeinen kuntoutus jakso oli tällä viikolla. Lähdin kuntoukseen vaikka minun vasen polvi muljahti viime viikolla. Olin yhteydessä majoitukseen ja sain huoneen sellaisesta paikasta mistä on hyvä liikkua joka puolelle.  Keppien kanssa tuli kuljettua huoneen ulkopuolella sillä välillä välimatkat olivat todella pitkiä. Torstaista lähtien vähentelin pikku hiljaa keppien käyttöä mutta kuitenkin pidin mukani sillä kun kipu yltyi otin kepit käyttöön. Osa treeneistä jäi väleistä, osan tein mukailen ja osaan osallistuin.  Viimeisenä iltana olimme taas kodalla paistamassa makkaraa.  Tein myös  keskiviikosta eteenpäin kuntoutus liikkeitä polvelle.  Tällä kertaa pystyin tekemään vain yläkropan toistotestin ja siinä oli tullut hyvää muutosta.  

Näiden kolmen kuntoutus jakson aikana painoa putosi - 8,7 kg. Vyötäröltä lähti sen viitisen senttiä 


 

Pinnallinen kasvohermohalvaus ja kolmoishermo särky

1.1.21-16.9.21
 Uuden vuoden aatto iltana(2020) huomasin kasvojen oikean puolen lihasten heikkenemisen. Syynä pinnallinen kasvohermohalvaus. Söin kortisoni kuurin ja oireet alkoi pikku hiljaa helpottaa.

 Keväällä tuli uusi mutta paljon lievempämä. 

Kaveriksi jäi näistä kolmoishermosärky oikealla puolen päätä. Kivut pysyy kurissa säännöllisellä hermokipu lääkityksellä. Välillä kuitenkin joitakin kipukohtauksia ilmenee. Tämä ei ole mikään mukava kaveri sillä kipuilun voi aiheuttaa myös kasvoihin kohdistuva kylmä tuuli.  Stressikin voi olla yksi kivun aiheuttajista.


Tämä on osa elämääni. Ja teen sen mitä pystyn jos kipuja on päällä. Tällä hetkellä syön hermokipulääkettä , jota käytetään myös epilepsia potilailla.  Otan lääkettä kolmesti päivässä ja kaksi tablettia kerralla. Jos en ota säännöllisesti kyseistä lääkettä huomaan kolmen-neljän tunnin päästä alkavaa kipuilen oikealla puolen kasvoja. Haasteellista tästä tekee sen että teen vielä työtä kolmessa vuorossa.  Täytyy kuitenkin koputtaa puuta. Sillä tällä lääkityksellä olen pystynyt vielä tekemään yövuroroja. Sillä valvominen on yksi joka lisää kipuja kasvojen alueella. 





sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

elämäntapamuutokseni

Teksti kirjoitettu uusiksi osittain 25.9.2021


Olen ollut melkein koko ikäni ylipainoinen. Muistan painaneeni v.2007 noin 115 kg. 
Muistaakseni ensimmäinen ohjelma oli vuonna 2011 ruokavalion muodossa ja myöhemmin ostin kuntosali ohjelman.

Matkan varrella on ollut muutamia eri valmentajia ja monia ohjeita. 

Viimeisen kerran aloitin juhannuksena v.2018 kun ortopedin käynnin jälkeen sain kuulla etten voisi tehdä työtä jota rakastan. Polveni eivät sitä kestäisi siinä kunnossa. Molemmissa polvissa on nivelrikot usean luksaation ja ylipainon seurauksena.  

Juhannuksen jälkeen v.2018 painoin 101,4 kg. Takana oli mm tulehtunut polvi , ja polven hermokivut. 

Siitä lähti matka kohti uutta minää ja paluuta sairasloman jälkeen töihin . Aloitin tekemään sijaisuuksia syyskuun puolesta välistä lähtien ja olin turhaan pelännyt polveni  vuoksi. Ne kestivät todella hyvin , kipuja ei ollut ja voin todella hyvin. Olin pudonnut painosta noin 6 kg ja tehnyt kovasti töitä. 

Helmikuussa 2019 juoksin ekan kerran juoksumatolla ja seuraava  päivänä ulkona. Toukokuun 2019 alussa painoin 79,1 kg. Jolloin alkoi pieni tauko laihduttamisesta ja keskityin henkisen puolen vahvistamiseen ja opettelin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen. 

Paino on jojoilut ja noussut pikku hiljaan tuon jälkeen . Voimanostoa kokeilin mutta se jäi ehkä jossain kohtaa haluan kokeilla mutta antaa ajatuksen kypsyä rauhassa. 

Tällä hetkellä tavoitteenani on pudottaa paino alle 80kg ja pysyä siinä. Tästä elämäntapamuutoksesta on tullut elämääni ja viikon aikana tulee liikuttua  vaihtelevasti tavoitteena on saada tietty määrä treeniä viikkoon. Kroppaa kuunellen jossain kohtaan lisään liikuntaa yms. Kuitenkin helmi- elokuun alku meni useamp iteeni viikossa. Välillä kuitenkin oli lepoviikoja. Tässä nyt meni melkein kuukausi kun pidin taukoa sali treeneistä. Nyt palattu salille ja tavoitteena tehdä 2 salitreeniä viikkoon. 

Tiistaina alkoi ruokavalion noudattaminen ja yksi vapaa syönti ateria viikossa. Matkaa teen pääasiassa yksin mutta takana on henkilö jolta saan apua tarvittaessa


kuka minä olen

Olen 29-vuotias lähihoitaja ja talous ja toimistopalvelun merkonomi. 
Kuva 09/2019 
Olen tehnyt kohta 5 vuotta lähihoitajan töitä. Valmistuin viime vuonna trainer4youlta ravintovalmentajaksi. 
 

Aloitin elämäntapa muutoksen 2018 juhannuksena ja pudotin kaikkiaan painoani -23 kg jolloin painoin alle 80kg. Kokonais pudotus on kuitenkin - 35.kg.





Vuoden 2020 heinäkuussa  paino lähti nousu suuntaa. Kävin lääkärissä ja molemmissa polvissa todettiin nivelrikot jotka ovat todella lievät.  Sain lähetetteen kelan laitosmuotoiseen kuntoukseen noiden nivelrikkojen vuoksi. Kaksi viiden päivän kuntoutusjaksoa takana ja marraskuussa ois edessä viimeinen kuntoutus jakso. 
 

Tavoittteena on tämän vuoden loppuun pudottaa painoa alle 80 kg. 30. vuotis syntymäpäivään mennesä on tavoiteena saada tehtyä 10 etunoja punnerrasta polvet maassa.  

09/2021
Tällä hetkellä käyn kahdesti viikossa salilla ja teen muutaman 45-60 minuutin lenkin.  Kun kuitenkin työpäiväivinä askeleita tulee lähemmäs 15 000.